Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Πρόγραμμα eΤwinning "Λειτουργώντας ECO-λογικά"

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου το πρόγραμμα eTwinning «Λειτουργώντας ECO-λογικά», βασιζόμενο σε εκπαιδευτικό υλικό και καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν στο 3ο επιμορφωτικό σεμινάριο «Eco-Schools: Education for a Sustainable Planet», που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί του σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+KA1 «BEESworthy skills4life!» στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (15 – 19/05/23).

Στο πρόγραμμα οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές /τριες του 3ου Γυμνασίου συνεργάστηκαν με καθηγητές και μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη και του Καραμούζειου Γυμνασίου Αστακού.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για οικολογικά ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την παγκόσμια κοινότητα, ενεργοποιήθηκαν, πρότειναν και εφάρμοσαν στο σχολείο τους οικολογικές δράσεις, επισκέφθηκαν έναν αξιόλογο βοτανικό κήπο της ευρύτερης περιοχής, συμμετείχαν σε διασχολική εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές. Επομένως, ενίσχυσαν την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τη συνεργασία, την ενεργό πολιτότητα!

Ακολουθεί φωτογραφία του προφίλ του προγράμματος.



Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός STEAM eTwinning έργου!

Το έργο eTwinning με τίτλο «The ST(R)EAMing journey of a fish through Europe» που υλοποιείται στο σχολείο μας, στο πλαίσιο του έργου μας Erasmus+ με τίτλο «BEESworthy skills 4life!» σχεδιάστηκε αξιοποιώντας διδακτικές προσεγγίσεις και καλές πρακτικές από το σεμινάριο με τίτλο «From STEM to STEAM Education: A New Learning Approach», σε συνεργασία με το σχολείο Nesskóli της Ισλανδίας. Καθώς το έργο ολοκληρώνεται, τα μαθησιακά οφέλη για τους μαθητές αλλά και τους συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς είναι πολλαπλά.
Μέσω της εκπαίδευσης STEAΜ, οι μαθητές εργάστηκαν με δημιουργικό και συνεργατικό τρόπο, ανακαλύπτοντας τη νέα γνώση, με κεντρικό θέμα το ψάρι. Επίσης, γνωρίζοντας μια νέα κουλτούρα, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με τη δική τους και κατάφεραν να τα συνδέσουν με τον κόσμο γύρω τους. Οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν γνώσεις και δημιούργησαν εκπαιδευτικό υλικό. Για παράδειγμα, ο εικαστικός του σχολείου μας κ. Λουκόπουλος Βασίλης, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, δημιούργησε video που περιλαμβάνει ιστορικές πληροφορίες για το ψάρι, καθώς και για το ψάρι στις Τέχνες. 

Δείτε εδώ το σχετικό video! 

Ακολουθεί φωτογραφία του προφίλ του προγράμματος.



Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ECO-λογικοί E-twinners... εν δράσει!!!

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Etwinning «Λειτουργώντας ECO-λογικά» δράσαμε και συνεργαστήκαμε και πέραν των δραστηριοτήτων του προγράμματος!

· Συμμετείχαμε σε ημερίδα που διοργανώθηκε την Πέμπτη 11/04/2024 από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, στην οποία οι E-twinners του 3ου Γυμνασίου δώσαμε εξ αποστάσεως το παρόν και παρουσιάσαμε σχετικές αφίσες, δημιουργημένες στο πλαίσιο του προγράμματος. Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες.





· Συναντηθήκαμε οι E-twinners και των τριών συμμετεχόντων σχολείων, την Παρασκευή 12/04/2024, στο Βοτανικό Κήπο "Ζέλιος Γη". Εκεί γνωριστήκαμε από κοντά, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του κήπου, όπου γνωρίσαμε ποικίλα είδη φυτών, λουλουδιών και βοτάνων, επισκεφθήκαμε το γνωστό γυάλινο πύργο, ταΐσαμε τα ελάφια, περιηγηθήκαμε στο θέατρο των προτομών και μάθαμε για τη λειτουργία του χυτηρίου, όπου με την ανακύκλωση αλουμινίου παράγονται διάφορα χρηστικά αντικείμενα. Στο τέλος μάλιστα παραλάβαμε τη δική μας αναμνηστική πλακέτα, από ανακυκλωμένα κουτάκια αλουμινίου!!! 

Δείτε εδώ το σχετικό video της επίσκεψης!

Ακολουθεί φωτογραφία της αναμνηστικής πλακέτας, η οποία τοποθετήθηκε στη "γωνιά" Erasmus+ και eTwinning που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο μας.




Σε όλες τις δράσεις μάθαμε πολλά και χαρήκαμε τη μεταξύ μας συνεργασία!!!

Το πρόγραμμα ας είναι η αρχή πολλών ανάλογων δράσεων!!!


ECO-λογικές δράσεις στο σχολείο μας!

Εφαρμόζοντας στην πράξη όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου «Eco-Schools: Education for a Sustainable Planet», διευρύναμε τις προσπάθειές μας για ένα πιο οικολογικό σχολείο και είτε εγκαινιάσαμε νέες δράσεις, είτε υποστηρίξαμε ήδη υπάρχουσες. Συγκεκριμένα επιδιώξαμε και πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό:

- ανακύκλωση απορριμμάτων με την χρήση αντίστοιχων κάδων σε πολλά σημεία του σχολικού χώρου

- ανακύκλωση μπαταριών

- ανακύκλωση μικροσυσκευών

- κομποστοποίηση

- δημιουργία και συντήρηση κήπου στο σχολικό χώρο, με τη συμβολή της «ομάδας κήπου», αποτελούμενης από μαθητές και υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητή κ. Γεροδήμου Νεκτάριου

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας προχωρήσαμε σε:

- συγκέντρωση χρησιμοποιημένου λαδιού και ανταλλαγή με φωτοτυπικό χαρτί για τις ανάγκες του σχολείου μας

- συλλογή καπακιών από πλαστικά μπουκάλια, για την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες














Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Εφαρμόζοντας «πράσινη» μετακίνηση στο σχολείο μας!

Προσπαθώντας να κάνουμε πράξη τα οικολογικά μηνύματα του επιμορφωτικού σεμιναρίου «Eco Schools: Education for a Sustainable Planet», στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+KA122 «BEESworthy skills4life!», τροποποιήσαμε τον τρόπο μετακίνησής μας προς και από το σχολείο, εφαρμόζοντας «πράσινη» μετακίνηση με τη χρήση ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών!

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες!





Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Σχεδιασμός και υλοποίηση ECO-λογικού σεναρίου διδασκαλίας

Αξιοποιώντας υλικό και καλές πρακτικές από την παρακολούθηση του σεμιναρίου με τίτλο «Eco-Schools: Education for a Sustainable Planet» που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη τον Μάιο του 2023, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024 και σε τμήματα της Γ΄ τάξης σενάριο διδασκαλίας με τίτλο «Προσεγγίζοντας τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» συνολικής διάρκειας 4 διδακτικών ωρών, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Φυσικής Αγωγής. Μέσω του σεναρίου, οι μαθητές ενημερώθηκαν και προβληματίστηκαν για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα και ενεργοποιήθηκαν αναζητώντας τρόπους προσωπικής συμβολής στην επίτευξή τους.

Ακολουθεί φωτογραφία με βασικά στοιχεία του εν λόγω σεναρίου.







Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Etwinning: Το "Επιχειρείν" στην Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο του προγράμματος eΤwinning με τίτλο Το "Επιχειρείν στην Εκπαίδευση" μαζί με τους μαθητές του τμήματος Β2 επισκεφτήκαμε την 1η Μαρτίου του 2024 έναν επιτυχημένο επιχειρηματία εστίασης της πόλης μας και του πήραμε συνέντευξη με ερωτήσεις που είχαμε προετοιμάσει με τους μαθητές σχετικά με την επιχειρηματική του δράση. (Προσωπικότητα, στόχοι, δεξιότητες κ.α.)

Στόχος του όλου προγράμματος ήταν:

- Η απόκτηση γνώσεων των μαθητών σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

- Η συμμετοχή των μαθητών σε ομαδοσυνεργατικές και βιωματικές δράσεις.

- Η καλλιέργεια επιχειρηματικής νοοτροπίας και ανάπτυξης πρωτοβουλιών.

- Η ανάπτυξη δημιουργικότητας και συνεργατικού πνεύματος.

- Η ανάπτυξη οικονομικής διαχείρισης και επαγγελματικής ηθικής.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη και το προφίλ του προγράμματος eTwinning